Over de imker

Mijn liefde voor bijen is mij met de paplepel ingegoten.
Met een vader die met zijn 14 jaar met het houden van bijen is begonnen en dit tot aan zijn dood 70 jaar met volle overtuiging heeft gedaan, kan het bijna niet anders of een van zijn kinderen wordt ook met deze hobby besmet.

In 1980 kreeg ik van hem dan ook mijn eerste kastjes.
En zo werd een kleine hobby van toen, de wat uit de hand gelopen hobby van nu.

Mijn interesse ging al snel uit naar de Buckfast bij. Het telen van deze bij komt voor mij op de eerste plaats. De uitdaging hierbij is door goede kruisingen zachtaardige, maar ook goed stuifmeel en nectar halende, bijen te telen.Daarbij verlies ik ook de gezondheid van de bijen niet uit het oog. Dit is iets wat de laatste jaren steeds belangrijker gaat worden. Denk hierbij aan ziektes als Varoa en de bijenverdwijnziekte.

Het telen van de Buckfastbij gebeurd o.a. door het laten bevruchten van jonge koninginnen op Marken. Dit bevruchtingsstation staat op het (schier)eiland. Doordat zich in de wijde omgeving geen andere bijenrassen bevinden, ben je vrij zeker van een gewenste bevruchting door raszuivere Buckfast darren.

Ook maak ik gebruik van Kunstmatige Inseminatie om jonge koninginnen te bevruchten. Zo wordt het mogelijk met 100% zekerheid de genen van twee (of meerdere) bijenvolken te kruisen.

Kortom een mooie hobby, veel buiten in de natuur, lekker bezig zijn, met als resultaat aan het einde van de zomer Honing!